Knjiga o masaži

Prva kompletna autorska knjiga na prostorima Balkana

Knjiga o masaži

Detaljan autorski udžbenik o masaži koji sadrži sve što treba da znate.

autor: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog – somatoped

O masaži

Masaža predstavlja hiljadama godina staru metodu lečenja i čini integralni deo fizikalne medicine.

Kakva je ovo knjiga?

Knjiga o masaži predstavlja prvu kompletnu autorsku knjigu na prostorima Balkana.

Kome je knjiga namenjena?

Knjiga je namenjena pre svega stručnjacima, fizoterapeutima, lekarima, defektolozima, sportskim pedagozima, kozmetičarima, maserima i ostaliima koje zanima masaža.

O knjizi

Knjiga o masaži ima preko 300 strana i odštampana je u formatu B5 (165×235), tvrdog poveza (presvlaka 4/0, mat plastifikacije), knjižni blok, štampa 4/4, prošivenih stranica, na kunstdruk 115g mat papiru, u prvom tiražu od 1000 kopija.

Ilustracije

Knjiga je ilustrovana autorskim fotografijama tehnika sprovođenja masaža (oko 200 fotografija) koje su fotografisane u prostoru Ambulante NIKA.

Knjiga sadrži devet poglavlja

I: Istorija masaže
I: Istorija masaže

Knjiga obuhvata period od 5000 godina p.n.e. do dana današnjeg. U istorijskom delu opisani su istorijski civilizacijski najbitnijih događaji, kroz razvoj medicine i masaže. Dat je istorijski prikaz podneblja i značajnih perioda: Kina, Indija, Japan, Egipat, Grčka, Rim, Persija, srednji vek, renesansni period u Evropi, islamska renesansa, Otomansko carstvo, severna Amerika, subsaharska Afrika, Australija, Evtropa u XIX, XX i XXI veku.

II: Vrste masaža
II: Vrste masaža

U knjizi je dat detaljan opis sledećih masaža: masaža celog tela – opšta masaža, parcijalna masaža, preventivna i terapijska masaža, klasična masaža, relaks masaža, terapeutska masaža, limfna masaža, anticelulit masaža, sportska masaža, masaža trudnica, kao i ajurvedska masaža: širodara, parcijalna širodara, udvartana, elakizi, pizihil, parcijalna uljana kupka, urovasti, grevavasti, januvasti, čakravasti, navarakizi, širovasti. Šiatcu masaža, reiki masaža, tai masaža, masaža kamenjem, refleksologija stopala, kišne kapi, piling kože, lomi lomi, hilot, Arvigo tehnika masaže stomaka, Ruska masaža, masaža čokoladom, masaža vodenim rastvorom sapunice, hidromasaža;

III: Prostor i radne površine za sprovođenje masaža
III: Prostor i radne površine za sprovođenje masaža

U knjizi su dati detaljni opisi prostora za sprovođenje masaža (profesionalnih i improvizovanih). Takođe, detaljno su predstavljene karakteristikestolova za sprovođenje masaža: profesionalni (fiksni i patronažni), kao i improvizovanih radnih površina za sprovođenje masaža.

IV: Sredstva za sprovođenje masaža
IV: Sredstva za sprovođenje masaža

U ovom poglavlju je dat pregled i opis sredstava za sprovođenje masaža: talk, kreme, ulja, smeše i rastvori. Posebno su opisana etarska ulja, kao i važna uputstva o indikacijama za upotrebu.

V: Anatomija
V: Anatomija

Poglavlje o anatomiji bavi se detaljnim anatomskim pregledom strukture i fiziologije kože, koštanog sistema, mišićnog sistema, nervnog sistema, cirkulatornog sistem, sistema organa i organizma u celini. Posebno je akcentirana miologija sa dejstvom mišića, kao i cirkulatorni sistem.

VI: Priprema terapeuta-masera za sprovođenje masaža
VI: Priprema terapeuta-masera za sprovođenje masaža

Detaljan opis sprovođenja vežbi disanja kao i modifikovane Jakobsonove progresivne mišićne relaksacije kao priprema za sprovođenje masaže.

VII: Masažni pokreti
VII: Masažni pokreti

Ovo poglavlje je i najobimnije. Bogato je ilustrovano autorskim fotografijama, gde je dat detaljan opis sprovođenja osnovne masaže. Dat je detaljan opis izvođenja masažnog pokreta u svakom od segmenta tela, kao i početni položaji masirane osobe i terapeuta-masera, sa vremenom trajanja, intezitetom i ritmom izvođenja pokreta.

VIII: Dejstva masaže
VIII: Dejstva masaže

Dejstva masaže (lokalno i opšte) na mišićni, cirkulatorni, nevrni, koštani sistem, disajne organe i sistem organa za varenje; dejstvo masaže na srce, kožu, krvne sudove i limfu.

IX: Indikacije i kontraindikacije za primenu masaže
IX: Indikacije i kontraindikacije za primenu masaže

Podela indikacija za primenu masaža u zavisnosti od patologije, mogućnost primene, odnosno saveti za neprimenjivanje u konkretnom slučaju.

Cena knjige

RSD 2700

+ 260 RSD troškovi dostave (plaća se dostavljaču).

Knjigu možete kupiti u prostoru Ambulante NIKA,
u ulici Majke Jevrosime br. 48, Beograd
 Knjigu možete poručiti tako što nas direktno
kontaktirate telefonom na brojeve: 011 30 34 733 i 060 33 40 852
 Dostava za Srbiju u roku od 24h

Naručite na kućnu adresu

Recenzije

Prof dr Stevan Jović
Knjiga o masaži Žarka Popovića je delo u kome je autor uspeo da svima koji su se opredelili da steknu zvanje fizioterapeuta i ostalima koji se profesionalno bave masažom omogući da na jednom mestu sazanaju sve što im je neophodno iz oblasti masaže. To istovremeno znači i da navedeno delo predstavlja nezaobilaznu referencu u ovoj oblasti. Treba istaći i to da se u knjizi nalaze i brojne činjenice koje do sada nisu prezentovane u našoj zemlji, a naophodno je da ih znaju svi oni koji se masažom bave ili se budu bavili. Posebno je značajno što se autor potrudio i da demistifikuje sam proces izvođenja masaže, kao integralne celine bezaparaturne fizikalne medicine.

Prof dr sci Laslo Švirtlih, recenzent
Knjiga je podeljena na devet poglavlja i bogata je ilustracijama (preko 200 fotografija) koje daju poseban edukativni kvalitet. U knjizi je dat detaljan pregled istorijata masaže, anatomskih i fizioloških osnova različitih vrsta masaže, uslova koje treba da ispuni prostor i radne površine za sprovođenje masaža, sredstava za sprovođenje masaža, indikacije i kontraindikacije, kao i detaljan opis tehnika izvođenja raznih oblika masaže. Poglavlje o istoriji masaže jedinstveno je u našoj medicinskoj literaturi i po sveobuhvatnosti i po prezentaciji materijala. Ipak, glavni kvalitet knjige predstavlja poglavlje o masažnim pokretima. To je najobimnije poglavlje u kojem se do sitnih, nekad naoko beznačajnih detalja, obrađuju svi poznati masažni pokreti i, na taj način, promoviše ovu knjigu kao pre svega koristan udžbenik masaže.

Istorijski institut SANU, dr Milić Milićević, istoričar
Ovaj istorijski pregled nastanka i razvoja masaže ne služi samo kao neophodan uvod, još manje kao vrsta nepotrebnog istoricizma. On je suštinski neophodan jer iskazuje, na početku već pomenut stav, da odnos prema masaži predstavlja i odnos prema ljudskom telu, a time posredno i način civilizacijskog i kulturnog poimanja stvarnosti. Sve do sada navedeno jasno sugeriše da Knjiga o masaži nije samo jedno strukovno usmereno delo, iako joj je to svakako provobitni zadatak, nego da se radi i o štivu koje će verovatno imati i širu čitalačku publiku.